Cum se izoleaza cu vata minerala tavanul de rigips

Un tavan de rigips trebuie izolat bine, corect si cu un strat de vata  minerala adecvat. Daca v-ati construit tavanul de rigips prinzandu-va cu bride de grinzile de lemn trebuie sa puneti vata prin pod. Daca buzunarul este gras  pregatit va recomand sa cumparati o vata de calitate cu insertie de folie de aluminiu pe o parte. Aceasta vata se gaseste la baxuri iar un bax de vata minerala are 6 bucati de 1 metru pe 50 cm. Nu este obligatoriu, totul depinde de firma care fabrica vata minerala.

Sa va arat cum am izolat eu niste tavane de rigips ca la carte, cu vata minerala:

tavan 2

Am urcat in pod si inainte de a pune vata am pus folie de plastic intre grinzi prinzand-o cu capse. Nu trebuie neaparat cu capse dar asa este cel mai usor. Bineinteles ca puteam pune folia de colo pana colo dar trebuie sa asiguram o oarecare respiratie a tavanului de rigips. Totusi trebuie sa recunosc ca folia am pus-o mai mult de frica apei venita prin acoperis cine stie cum. Stiu, unii ar zice ca se va face condens dar ii invit sa nu uite ca podul cu pricina este izolat cu polistiren intre grinzile acoperisului.

tavan 3

Asa deci, am pus folie de plastic. Apoi am inceput sa asez bucati de vata intre grinzi cu folia in sus, deoarece am pus deja o folie dedesupt. Si cam atat .

Important este ca vata sa fie taiata un pic mai mare decat dimensiunea dintre grinzi pentru a etansa perfect. Peste stratul de izolatie cu vata minerala, daca mai vreti sa depozitati in pod ceva sau de ce nu sa construiti o mansarda, puteti placa OSB sau scandura.

6 thoughts on “Cum se izoleaza cu vata minerala tavanul de rigips

  1. Am turnat placa, si am ajuns la pus tavan di rigips, pot sa pun doar structura metalica si rigipsul? Sau trebuie sa pun folie aluminiu si vata? Ce imi recomandați?

 1. Pai… vata trebuie neaparat pusa cu folia de aluminiu inspre rigips…. Nu trebuia folie de plastic! Va trebui sa refaci structura plafonului!

 2. Salut am o casa compusa din parter despartita de etaj cu planseu de beton . Vreau sa izolez tavanul din rigips de la etaj. Cu ce sa izolez ?. Ce materiale imi trebuie pentru izolare și cum se procedează ? Menționez că podul nu este izolat este acoperit cu tablă ondulată și folie anticondens montată peste scândură. Între pod și tavanul de la etaj este distanță , pleacă de la margine cu 0,5m și ajunge la mijloc de 2,5m.

 3. Salut!
  Am si eu o intrebare si anume: la o casa care are doar parter, izolatia tavanului este in felul urmator: gipscarton (pus pe structura de lemn), peste el este pusa vata minerala caserata de 10cm cu aluminiul inspre gipscarton, peste ea alt strat de vata de 10cm – simpla iar peste vata, am pus folie normala. Peste folie am pus scandura.
  Problema: pe folia de plastic exista condens si este destul de evident….ce sa fac sa nu mai am condensul? Este ceva pus gresit?
  Multumesc pentru ajutor.

  1. Trebuie izolat si intre grinzile acoperisului daca vrei sa nu mai ai condens acolo cu vata bazaltica sau chiar polistiren (sau ambele depinde de spatiul disponibil)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *