Cum se toarna sapa din nisip, pietris si ciment

Va voi prezenta aici cum se toarna o sapa din nisip. Sapa este amestecul dintre nisip, pietris, ciment si apa. O sapa bine proportionata se toarna in urmatoarea compozitie:

La exterior 3 galeti de amestec nisip cu pietris + 1 galeti de ciment

La interior 4 galeti de amestec nisip cu pietris + 1 galeti de ciment.

Amestecul de ciment poate varia usor dar nu este recomandat sa scadeti doza de ciment. De retinut ar fi ca intai se amesteca nisipul si pietrisul cu cimentul apoi se adauga apa daca vom prepara materialul manual iar daca vom folosi o betoniera va trebui sa adaugam apa inainte, nisipul si petrisul aproape tot si apoi cimentul. Inainte de a turna sapa este bina sa armati si cu plasa sudata suprafata. Pentru casele moderne si un strat de polistiren extrudat dedesupt este recomandat.

Primul lucru care trebuie facut este verificarea terenului. Se ia un dreptar cu bula si se verifica pe toate directiile. Dupa ce am gasit partea cea mai inalta a camerei se ia un cancioc de material si se pune acolo dupa care se modeleaza cu mistria astfel incat sa ramana de o anumita inaltime, cel mult un cm. De acolo va trebui sa va orientati cu nivelul sapei deoarece este partea cea mai de sus. Ceea ce ati facut se numeste pontaj. O sapa de nisip poate varia de la 3 la 10 cm dar recomandat este sa o turnati de  minim 5 cm.

Sapa din nisip, bazarca si ciment. Cum se ponteaza fesele.

fese sapa din nisip

Dupa ce ati facut primul pontaj stiti sigur ca acela este nivelul de la care trebui sa porniti pentru a face fesele sapei. Pentru a face fesele este necesar sa aveti pontaje in toate colturile si la jumatatea camerei. Distanta intre pontaje nu pate fi mai mare decat dreptarul pe care il detineti. Pontajele le veti face tot adaugand cu canciocul material, netezind cu mistria dar verificandu-le cu dreptarul cu bula astfel incat ele sa fie la acelasi nivel cu primul pont facut. Dupa ce pontajele s-au intarit puteti turna material intre ele astfel incat unindu-se sa reiasa niste fasii de sapa paralele, acestea fiind fesele.

Dupa ce s-au intarit fesele putem sa turnam material intre ele, material pe care il vom intinde si il vom finisa cu dreptarul.

One thought on “Cum se toarna sapa din nisip, pietris si ciment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *